شمارش کلی میکروارگانیسمها در مواد غذایی | روشهای آزمایشگاهی و محیط کشت

روش انجام آزمایش
در این آزمایش، نمونه غذایی پس از آمادهسازی اولیه، در محیطهایی مخصوص کشت میشود و تعداد کلی میکروارگانیسمها بر اساس رشد و ظهور کلنیها محاسبه میگردد. دو روش اصلی در این حوزه وجود دارد:
1. روش کشت پورپلیت (pour plate):
– در این روش، نمونه رقیقشده با محلول رینگر در محیط کشت آگار پلیت آماده میشود. برای جداسازی و شمارش میکروارگانیسمها در حجمهای مشخص کاربرد دارد.
- نمونه باکتری را با محیط آگار مایع مانند محیط PCA یا Plate Count Agar (دمای ۴۵-۵۰ درجه) مخلوط میکنند.
- مخلوط را در پلیت استریل ریخته و اجازه میدهند سفت شود.
- پس از انکوباسیون، باکتریها هم در سطح و هم در عمق آگار رشد میکنند.
– پس از انکوباسیون (معمولاً در دمای 37 درجه سانتیگراد) کلنیهای میکروبی شمارش و بر اساس فرمولهای مخصوص، تعداد کل میکروارگانیسمها بر حسب واحد در هر گرم یا میلیلیتر حساب میشود.
2. روش کشت سطحی (کشت سطحی برای شمارش کلی میکروارگانیسمها در مواد غذایی)
– در این روش، نمونههای غذایی بدون رقیقسازی به اندازه 0.1 میلی لیتر مستقیم روی پلیت قرار میگیرند. و با میله شیشه ای یا سوآپ استریل پخش می گردد.
– این روش برای نمونههای کمآلودگی مناسب است و پس از انکوباسیون، کلنیها شمارش میشوند.
آمادهسازی نمونه و رقیقسازی
– نمونههای غذایی باید با دقت و به صورت استریل آماده شوند.
– سپس، نمونه با محلول رینگر استریل رقیق میشود (معمولاً رقتهای 10-1 ، 10-2 ، 10-3 و غیره) تا امکان شمارش کلنیها بهتر و دقیقتر باشد.
فرمولهای محاسبه
– تعداد کل میکروارگانیسمها بر حسب واحد در هر گرم یا میلیلیتر به صورت زیر محاسبه میشود:
تعداد کل میکروارگانیسمها=تعداد کلنیهای شمارش شده*ضریب رقیقسازی*حجم نمونه
اهمیت و کاربرد
این آزمایش کمک میکند تا میزان آلودگی میکروبی مواد غذایی، سطح سلامت و استانداردهای بهداشتی را ارزیابی کنید و از سلامت محصولات خود اطمینان حاصل نمایید.
اندازه گیری میکروارگانیسم های هوا با روش ته نشینی (Settle plate)
خدمات آزمایشگاه ماد
آزمایشگاه ماد، با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و کادر مجرب، انجام این آزمایشها را با دقت بالا و در کوتاهترین زمان ارائه میدهد. تماس بگیرید و از خدمات تخصصی ما بهرهمند شوید.

