آزمون های استاندارد آب آشامیدنی شماره 1035 و استاندارد میکروبی آب آشامیدنی 1011
آب آشامیدنی آبی است که ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آن در حدی باشد که مصرف آن جهت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت و یا بلند مدت برای سلامت انسان ایجاد نکند. در ادامه با آزمون های استاندارد آب آشامیدنی آشنا می شویم.
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، و رادیواکتیو آب آشامیدنی می باشد.
این استاندارد برای ب آشامیدنی کاربرد دارد و برای آب آشامیدنی بسته بندی و آب معدنی کاربرد ندارد.
آزمون های استاندارد آب مربوط به آب آشامیدنی بسته بندی و آب معدنی طبیعی از طریق لینک های زیر قابل دسترسی هستند:
آب آشامیدنی بسته بندی شده ویژگی ها و روش های آزمون. شماره استاندارد 6694
آب آشامیدنی بسته بندی آزمون های میکروبی. شماره استاندارد 6267
آب معدنی طبیعی. شماره استاندارد 2441
آب معدنی طبیعی، آزمون های میکروبی. شماره استاندارد 4403

1ویژگی های فیزیکی آب آشامیدنی شامل:
کدورت
رنگ
بو
PH
که باید مطابق جدول زیر باشد.

1.1 طعم و بو:
باید فاقد هرگونه طعم و بوی نامطلوب باشد.
1.2 ویژگی های ظاهری:
باید بدون هرگونه مواد خارجی قابل رویت با چشم غیر مسلح مانند شن و روغن باشد.
2: ویژگی ها شیمیایی آب آشامیدنی
شامل
2.1.1 مواد شیمیایی معدنی سمی
2.1.2 مواد شیمیایی معدنی غیر سمی
2.2 مواد شیمیایی آلی
2.3 آفت کش ها
2.4 گند زداها و محصولات جانبی گند زدا
2.5 مقدار کلر آزاد باقیمانده
2.6 فلوراید
2.1.1 مواد شیمیایی معدنی سمی
شامل
آرسنیک، آزبست، سرب، کروم، سلنیوم، کادمیوم، آنتیموان، جیوه، مولیبدن، سیانور، بر، نیکل، باریوم، وانادیوم می باشد.
حداثر مقادیر مجاز برای مواد شیمیایی معدنی سمی باید مطابق با جدول زیر باشد:
(ابعاد بر حسب میلی گرم بر لیتر می باشد)
2.1.2 مواد شیمیایی معدنی غیر سمی
حداکثر مقدار مجاز و مطلوب مواد شیمیایی معدنی غیر سمی موجود در آب آشامیدنی در جدول زیر تعیین گردیده است:

2.2 مواد شیمیایی آلی
حداکثر مقدار مجاز و مطلوب مواد شیمیایی مطابق با جدول زیر می باشد:

2.3 آفت کش ها
باقیمانده نوع سموم دفع آفات در آب آشامیدنی هر منطقه، باید بر اساس نوع سموم مجازی که از طرف سازمان حفظ نباتات تعیین شده و یا در منطقه به مصرف می رسد، جستجو شود. و مقدار آن نباید از مقادیر تعیین شده در جدول زیر، بیشتر باشد.
حداکثر مجاز برخی از آفت کش ها در آب آشامیدنی:
(ابعاد بر حسب میلی گرم بر لیتر)
2.4 گند زداها و محصولات جانبی گند زدا
که مطابق جداول زیر قابل تعیین است.

و محصولات جانبی گندزداها:

2.5 مقدار کلر آزاد باقیمانده
حداقل مقدار مجاز کلر آزاد باقیمانده پس از نیم ساعت تماس، متناسب با PH ، بر حسب میلی گرم بر لیتر در جدول زیر آمده است.
و همینطور مقدار مجاز کلر آزاد باقی مانده در آب آشامیدنی در سیستم های مختلف آب رسانی و محل برداشت، مظابق با جدول زیر است:
2.6 فلوراید
حداقل مقدار مجاز فلوراید در آب آشامیدنی 0.5 و حداکثر مقدار آن 1.5 می باشد.

برای مشاهده روش انداره گیری فلوراید در آب کلیک کنید
3: ویژگی های رادیو اکتیو
حداکثر مجاز ذرات رادیواکتیو در آب آشامیدنی در آب آشامیدنی برای
اشعه آلفا 0.5
ذرات بتا 1
می باشد. (ابعاد بر حسب بکلر بر لیتر). که معیار غربالگری مواد رادیواکتیو می باشد. و در صورت مثبت بودن تست غربالگری، باید عناصر زیر اندازه گیری شوند:
رادیوم 226 حداکثر مجاز 1 بکلر بر لیتر
رادن حداکثر مجاز 100 بکلر بر لیتر
اورانیوم حداکثر مجاز 0.015 میلی گرم بر لیتر
آزمون های استاندارد میکروبی آب آشامیدنی
طبق استاندارد شماره 1011
ویژگی های میکروبی آب آشامیدنی جاری در سامانه آب رسانی، باید مطابق با جدول زیر باشد:
