
تنها عامل فساد مواد غذایی فعالیت میکروارگانیسم ها هستند. پس با حذف یا غیر فعال کردن آنها می توان از خراب شدن خوراکی ها جلوگیری کرد.
در فرایند کنسرو کردن با از بین بردن میکروارگانیسم ها و آنزیم های عامل فساد توسط حرارت و ایجاد خلا در بسته بندی جهت جلوگیری از رشد و فعالت مجدد آنها، از فاسد شدن مواد غذایی برای مدت طولانی جلوگیری می شود.برای آشنایی با روش های تهیه کنسرو خانگی تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
برای مطالعه در مورد خطرات و جلوگیری از مسمومیت غذایی اینجا کلیک کنید
مربا، ترشیجات، انواع حبوبات پخته شده، نخود فرنگی، ذرت، انواع خورشت ها، رب گوجه و هر خوراکی پخته شده ای را می توان با کنسرو کردن برای مدت زیادی خارج از یخچال نگهداری کرد.
برای کنسرو کردن ابتدا شیشه های مورد استفاده باید کاملا شستشو و استریل شوند. برای این منظور می توان از آب جوش استفاده کرد.
کنسرو کردن را میتوان به دو روش حمام آب داغ و روش تحت فشار در خانه به سادگی انجام داد.
کنسرو کردن به روش حمام آب داغ در قابلمه
در روش حمام آب داغ، مواد غذایی را درون شیشه های استریل شده ریخته به طوری که آب تا روی مواد را بپوشاند. درب شیشه ها را محکم بسته و شیشه ها را در قابله گذاشته و تا نیمه پر از آب کرده و اجازه می دهیم برای مدت 15 الی 30 دقیقه با شعله ملایم بجوشند.
آنها را بهآرامی از آب خارج کنید و بهصورت سروته، در دمای محیط قرار دهید. پس 1 روز چنانچه آب کنسرو از شیشه خارج شود یا اینکه با فشار انگشت در کنسرو کمی فرو رفت یعنی عملیات کنسرو کردن به خوبی انجام نشده است.
و باید این شیشه را سریعا مصرف کنید. و تا زمان مصرف در یخچال نگهداری شود. در غیر این صورت میتوانید آن را در خارج از یخچال درجایی خنک و دور از نور خورشید نگهداری کنید.
کنسرو کردن به روش تحت فشار با زودپز
برای روش کنسرو سازی تحت فشار، شیشه های حاوی خوراکی را در آب جوش داخل زودپز قرار داده. و درب زودپز را بسته برای مدت 10 دقیقه اجازه دهید تحت فشار بجوشد تا هوای درون شیشه ها خالی شود. سپس مثل روش قبل، شیشه هارا پس از خنک شدن سروته در درمای اتاق برای 24 ساعت نگه داشته و بعد از آن در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
نمودار ارتفاع آب و فشار در تهیه کنسرو تحت فشار برای انواع مواد غذایی

***چند نکته در تهیه کنسرو خانگی اینکه:
حتما شیشه ها را به صورت ایستاده در آب جوش قرار دهید.
مراقب شک حرارتی باشید. اگر محتوی شیشه سرد است قبل از گرم شدن آب حمام درون آن قرار دهید. و اگر غذا را داغ ریخته اید، شیشه را در آب در حال جوش قرار دهید تا نشکنند.
اگر درب شیشه بعد از کنسرواسیون به راحتی باز شد، یعنی کنسرو شدن به درستی صورت نگرفته است. اگر کنسرواسیون به درستی صورت گرفته باشد،برای باز کردن درب قوطی نیاز است با یک قاشق یا کارد، ابتدا زیر درب قوطی زده تا خلا آن برطرف گردد. سپس درب را باز کنید.
برای حفظ کیفیت پس از باز کردن، باقیمانده ی محتوی قوطی را در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

سلام آیا الویه یا پوره گوشت و سیب زمینی را میشه به این روش کنسرو کرد
بله، میتوانید الویه یا پوره گوشت و سیبزمینی را به روش خانگی کنسرو کنید، اما باید نکات بهداشتی و فرآیندهای صحیح را رعایت کنید تا از سالم بودن و ماندگاری آن مطمئن شوید. در ادامه توضیحات مختصر درباره این فرآیندها آورده شده است:
۱. تمیزکاری و آمادهسازی مواد:
– مواد اولیه باید کاملاً تمیز و تازه باشند.
– پوست سیبزمینی و گوشت باید عاری از آلودگی و خاک باشند.
– در صورت نیاز، مواد را قبل از فرآیند پخته یا سرخ کنید.
۲. پخت کامل و آمادهسازی:
– مواد مانند گوشت و سیبزمینی باید به طور کامل پخته شوند.
– در صورت درست کردن الویه، مواد را پس از پخت و خرد کردن، با سایر مواد و سس مخلوط کنید.
۳. بستن در ظروف مناسب:
– از ظروف شیشهای یا فلزی با درپوشهای سالم و مهر و موم شده استفاده کنید.
– بستهها باید کاملاً تمیز و استریل شده باشند.
۴. فرآیند کنسروی:
– برای میکروبیزدایی، معمولاً ظروف قبل از پر کردن، باید استریل شوند.
– پس از پر کردن، درپوشها را محکم ببندید.
۵. نگهداری:
– پس از کنسرو کردن، آنها را در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
– از باز کردن زودهنگام و یا نگهداری طولانی مدت بدون فرآیند استریلسازی خودداری کنید.
نکات مهم:
– فرآیند کنسرو کردن خانگی نیازمند رعایت کامل نکات بهداشتی و استانداردهای استریل است، در غیر اینصورت احتمال کپک، باکتری و مسمومیت غذایی وجود دارد.
– در هر مرحله، باید دقت کنید که فرآیند حرارتدادن به اندازه کافی باشد تا میکروبهای خطرناک کشته شوند.